Парамедици ще се обучават в нов Център в Бургас

Парамедици ще се обучават в нов Център в Бургас

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще посрещне поредния курс парамедици в новия си Център за професионално обучение „Бургас”. В него те ще придобиват трета степен на професионална квалификация. Тя включва подготовка за оказване на първа помощ, транспортиране на болни и пострадали и при необходимост подпомагане на по-висококвалифицирания персонал.
 
„Днес слагаме венец на нашите усилия за регистриране на Центъра. Началото в подготовката на парамедици положихме преди 5 години. Трябва да отбележа, че първият завършил курс много помогна на здравеопазването не само на Бургас, но и в областта. Досега сме обучили над 60 курсисти, които работят във всички болници в Бургаско”, каза при откриването ректорът на университета проф. д-р Христо Бозов, дм. Той благодари за помощта специално на кмета на община Бургас Димитър Николов, зам.-кметовете и общинските съветници.
 
Проф. Бозов изказа благодарност и на преподавателите, които са помогнали за създаване на новия Център - проф. д-р Евдокия Сотирова и доц. д-р Марияна Йорданова-Василева, дм, като им подари красиви букети с цветя.
 
На откриването присъства цялото академично ръководство на университета. Събитието уважиха: областният управител на област Бургас Пламен Янев, зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в Община Бургас Михаил Ненов, зам.-кметът по финанси, бюджет, икономика и морско дело в Община Бургас Станимир Апостолов. А представителите на институции и лечебни заведения показаха полезността на този Център за здравеопазването в града и областта. Сред тях бяха: директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев, общинските съветници от постоянната Комисия по здравеопазване при Общински съвет- Бургас: д-р Светослав Тодоров, д-р Диан Господинов, Васил Загорчев, както и общинският съветник от постоянната Комисия по социални дейности – Мариела Кирова. Присъстваха още: изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, управителят на „Бургасмед” д-р Стоил Апостолов, административният директор на МБАЛ „Сърце и мозък” д-р Живко Колев, управителят на МБАЛ „Лайф хоспитал” д-р Спасимир Иванов.