Дългочаканата детска градина в село Гълъбец вече е факт

Дългочаканата детска градина в село Гълъбец вече е факт

Мечтаната и дългоочаквана детска градина в село Гълъбец днес бе официално открита. 

„Тази градина е много изстрадана. Това е най-тежкият ни обект, в който непрекъснато възникваше проблем, който да спъне работата за месеци напред. Забавянето бе по независещи от нас причини, но се извинявам на жителите на Гълъбец и им благодаря за разбирането и търпението. Благодаря за подкрепата и на: Областна управа, учителите, строителите, бившия и настоящия кмет на селото и на общинските съветници. Направихме всичко възможно, за да реализираме този проект и съм радостен, че децата на Гълъбец вече имат този прекрасен нов дом“, каза на откриването кметът на община Поморие Иван Алексиев. Той обяви, че скоро предстои да стартира основен ремонт и на училището ОУ “Георги Стойков Раковски“.

С решение на Министерски съвет Община Поморие бе одобрена за 100-процентово безвъзмездно финансиране на ДГ „Детски свят“. Сградата е едноетажна с монолитна, стоманобетонова конструкция, със застроена площ 860 кв.м. Дворното място е с обща площ 3786 кв.м, от които зелените площи са близо 1800 кв.м. Пространството е разделено на зони за игра на всяка отделна група, беседки, паркови елементи и растителност. Покривът и всички ограждащи елементи са топлоизолирани с изолационни материали, съгласно нормативните изисквания за енергийна ефективност. Озеленяването на двора беше извършено с общински средства.

„Има ли по-хубав празник и по-добри инвестиции от тези, направени за нашите деца? Поднасяме към ръководството на Община Поморие своите благодарности за това, че вече имаме храм на щастието. А щастието е там, където са децата. Вие изпълнихте на само  материално заложения проект, но изпълнихте и детските сърца с радост и веселие“, сподели с вълнение директорката на ДГ „Детски свят“ Мария Димитрова. Заместник-областният управител Владимир Крумов отправи послание към младите хора да раждат деца и да изпълват с живот новопостроената детска градина и училището.

Градината е с функционално разпределение на помещенията, включващо: фоайе с главен вход; помещение за охрана в непосредствена близост до фоайето; централен физкултурен-музикален салон; зони за две градински групи, състоящи се от спалня и занималня, приемно помещение за доставка на храна от кухня-майка и кухненски офис за разливане на храна. Във всяка от зоните е обособен кът за хранене, гардероб, умивалня и тоалетна за групите от по двадесет деца. На етажа са разположени също директорски и лекарски кабинет, каса, обслужващи коридори, методичен кабинет с място за почивка на персонала, складови помещения, помещение за главно ел. табло, котелно и други.

На откриването днес присъстваха също заместник-кметът Янчо Илиев, кметове на кметства от общината, общински съветници, представители на фирмата строител, директори на местни учебни заведения. Участие в програмата взеха както малчуганите от ДГ „Детски свят“, така и танцьорите от Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“.