България ще бъде домакин на Световното първенство по дебати

България ще бъде домакин на Световното първенство по дебати

България ще бъде домакин на Световно първенство по дебати през 2026 година в София, съобщи Румен Маринов, заместник-председател на Асоциация „Дебати България“.

„Ние бяхме избрани миналата година. Състезанието ще се проведе в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Много се радваме, че те са наши партньори. Дават материалната база и залите, за да се проведат дебатите“, добави той.

Асоциацията „Дебати България“ е създадена през 2011 г. и основната ѝ цел е да разпространява дебатите като извънкласна дейност в България за ученици и студенти. Тя организира събития, обучителни семинари. Локални клубове има в Русе, Шумен, Бургас, както и в София.

„Развитието на дебатите у нас се засили особено през последните години, когато започнахме да се представяме много добре на международни състезания – на европейското и световното за студенти, които се проведоха в Загреб и Мадрид“, добави Маринов.

Той посочи, че участниците дебатират по най-различни теми – икономически, социални и политически, предава БГНЕС.

Последните издания на турнира бяха в Южна Корея (2021), Сърбия (2022), Испания (2023), Виетнам (2024). През 2025 година домакин ще бъде Панама.