Нова светлинно-звукова система привлича вниманието към Тракийската куполна гробница

Внедряването на нова светлинно-звукова система в Тракийската куполна гробница има за цел да привлече вниманието на още повече посетители към уникалния по рода си архитектурен обект в Поморие. Дейностите по реализацията днес бяха инспектирани от кмета Иван Алексиев, заместник-кмета Янчо Илиев и директора на Исторически музей Поморие д-р Антон Карабашев.

Основната задача е да се постигне максималнa и равномернa осветеност на вътрешността на гробницата, както и да се акцентира на отделни фрагменти от нейната архитектура. Лек музикален фон също ще допринася за приятната обстановка при посещение на туристическия обект.

„Това място е с невероятна акустика, която позволява всеки звук да бъде равномерно разпределен в цялата зала без допълнителна техника и ефекти. Това от своя страна прави гробницата подходяща зала за провеждането на камерни концерти или друг вид събития за ценителите.“, сподели археологът Васил Мутафов, който живо се интересува от древното минало на Анхиало и е основен реализатор на идеята за осветлението на Тракийската гробница в Поморие.

Кметът Иван Алексиев увери, че в момента Община Поморие води разговори с Европейската комисия, чрез която да се реализира цялостен проект за дигитализация и съвременно представяне на aнтичната ценност на Поморие.

  • Община Поморие отпусна 1000 лева в подкрепа на хората от Дружеството на инвалидите в града. Със сред...
  • Със средства от капиталовата програма на Община Поморие бе направен основен ремонт на улица „Арда“ в...
  • В изпълнение на „Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция Подкрепа“, съфинанс...
  • Вокална група „Таланти“ при СУ „Иван Вазов“ – Поморие спечели призово място на Международен конкурс ...