Поморие събира археолози на Трифон Зарезан

Поморие събира археолози на Трифон Зарезан

XLI Среща на археолозите от Югоизточна България ще се проведе в град Поморие. Домакин и организатор на срещата ще бъде Исторически музей – Поморие, с подкрепата на Община Поморие. Събитието ще се състои на 14.02.2024 г. На този ден традиционно се чества Трифон Зарезан, празник на лозари и винопроизводители, но също така това е и Денят на българската археология.

В началото на 70-те години все повече професии се сдобиват с професионален празник. Колегията на българските археолози естествено възприема Трифон Зарезан за свой професионален празник и от 1971 г. чества и Деня на българската археология.

За първи път срещата на археолозите от Югоизточна България се провежда през 1982 г., когато група млади археолози са решили да създадат регионална конференция, където гилдията да отчита всяка година резултатите от своите открития.

Предстоящата конференция ще се състои в залата на ГХГ „Дечко Стоев” гр. Поморие. Ще бъдат докладвани резултатите от разкопките на праисторически и надгробни могили, антични и средновековни градове и крепости, некрополи и др. Участие ще вземат археолози от областите Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Хасково, както и от Национален археологически институт НАИМ –БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий”, които са проучвали в района на Южното Черноморско крайбрежие.

 

 

  • Община Поморие отпусна 1000 лева в подкрепа на хората от Дружеството на инвалидите в града. Със сред...
  • Със средства от капиталовата програма на Община Поморие бе направен основен ремонт на улица „Арда“ в...