Поморие против концесията на кариера в жилищната зона на Каблешково, свиква спешно събрание

Поморие против концесията на кариера в жилищната зона на Каблешково, свиква спешно събрание

Участък „Малка биберна – юг“, разположен в землището на град Каблешково, е обект на частен интерес, чието желание е съществуващото там находище да бъде предоставено на концесия за добив на подземни богатства (строителни материали). Това става ясно от официално писмо от Министъра на енергетиката, получено в Община Поморие на 16.10.2024 г.

Заявената от частната фирма площ е близо 380 декара и се намира в непосредствена близост до жилищната зона в Каблешково и до главния довеждащ водопровод за к.к. Слънчев бряг. В писмото си Министърът моли за съгласувано становище по реда на Закона за подземните богатства.

„Община Поморие изразява категоричното си несъгласие за откриване на производство за предоставяне на концесия“, заявява в становището си  кметът на община Поморие Иван Алексиев. Според него извършването на добивни дейности ще представлява опасност за местните жители, тъй като инвестиционното намерение за каменна кариера засяга територия на отстояние  400 м от регулационните граници на града.

В тази връзка кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на град Каблешково Ивайло Иванов канят местните жители на събрание. Събранието ще се състои на 30.10.2024 г. /сряда/ от 18.00 часа, в голямата зала на НЧ „Атанас Манчев 1920“ – Каблешково. 

  • Община Поморие отпусна 1000 лева в подкрепа на хората от Дружеството на инвалидите в града. Със сред...