Министър Калин Стоянов връчва Решението на МС на кмета Иван Гайков
Министър Калин Стоянов връчва Решението на МС на кмета Иван Гайков

Държавата прехвърли безвъзмездно на Община Приморско имот за изграждането на нов градски парк

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кметът на Община Приморско Иван Гайков подписаха договора, с който областният управител прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху поземлени имоти-частна държавна собственост, на общината с цел облагородяване и изграждането на зони за отдих. Договорът е на основание чл.54 от Закона на държавната собственост и във връзка с Решение №340/17.05.2024 г. на Министерски съвет.

Държавата чрез областния управител прехвърля безвъзмездно на Община Приморско правото на собственост върху недвижими имоти с идентификатори 58356.506.531, с площ 8956 кв.м. и 58356.506.405, с площ 5056 кв.м. по КККР на гр. Приморско ведно с построените в тях сгради. Имотите се предоставят на общината за изграждане на общински градски парк с алеи за озеленяване и места за отдих, зони за спорт (игрища) и фитнес съоръжения на открито. Предвидена е сцена на открито за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране при съобразяване на законодателството и правилата в областта на държавните помощи и при спазване на разпоредбите на Закона за културното наследство.

Съгласно подписания договор Община Приморско няма право да извършва икономическа дейност с имотите, както и да дарява описаните имоти. При нереализиране на проекта до 5 години за градски парк и съпътстващите в договора условия Община Приморско трябва да прехвърли обратно безвъзмездно на държавата описаните имоти. Държавата ще упражнява контрол върху реализиране на мероприятията чрез областния управител и упълномощени от него длъжностни лица.

Новият градски парк ще се намира на едно от най-живописните места в морския град. Това са бивши имоти на „Гранична полиция“, върху които има опасни сгради.

„Благодаря на служебните правителства на Гълъб Донев и на Димитър Главчев за подкрепата. Приморско ще става все по-привлекателен за туристите и по-добро място за живеете на приморци. Щастлива съм, че още един поет от мен ангажимент като областен управител намери своето разрешение и благодаря за приемствеността на кмета Иван Гайков. Отне време в годините назад, но е важен крайният резултат.", коментира областният управител проф. Мария Нейкова.

Припомняме, че неотдавна на официална церемония министърът на МВР Калин Стоянов връчи Решението на Министерски съвет на кмета Иван Гайков, с което символично постави началото за реализация на така желания от приморци проект.

Паркът трябва да е готов до началото на следващия летен сезон.

  • Община Приморско съвместно с Български Червен Кръст-Бургас се включват в инициативата за безплатно...
  • С празничен водосвет, литийно шествие и ритуал по изваждане на Светия кръст от морето в Приморск...