Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

НС наложи мораториум върху цените на тока и парното за домакинствата

Депутатите одобриха предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС да се гласува мораториум върху цената на тока, парното и ВиК услугите. Решението беше взето почти единодушно, информира Дарик нюз.

„За" гласуваха 186 депутати, двама бяха против предложението, а други двама се въздържаха. 

Редакционното предложение беше направено в пленарната зала от председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на дебата около създаването на временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. 

Атанасова поиска в проекта на решение за временната комисия да бъде записано само, че парламентът налага мораториум. Зам.-председателят на НС Ива Митева /"Има такъв народ"/ предложи мораториумът да бъде гласуван отделно и оформен като отделно решение от това за създаване на временната комисия. 

Рамадан Аталай /ДПС/ поиска предложението на ГЕРБ-СДС да не се гласува, защото е направено след изтичане на времето на ГЕРБ-СДС. Според него решението за мораториум е незаконно, защото всяко решение на НС се взема след като е представено в писмен вид на депутатите. 

"Има такъв народ" ще подкрепи предложението за мораториум", обяви председателят на групата Тошко Йорданов. 

След това парламентът гласува и създаването на Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Вносител е Андрей Гюров и група народни представители от ПГ "Продължаваме Промяната". "За" бяха 163 депутати, 49 "против", седем се въздържаха. 

Създадената комисия е на паритетен принцип от 14 народни представители, по двама от всяка парламентарна група. Предвижда се комисията да работи за срок от един месец. 

Основният предмет и цел е да даде предложения за справяне с кризата в енергийния сектор. Сред мотивите - темата е съществена за обществото през последните няколко месеци, а заявката на КЕВР за ново повишаване цената на тока ще рефлектира върху социално-икономическото състояние на хората и не може да остане извън полезрението на НС.