Австрия ще пусне България в Шенген само ако приема бежанци от Афганистан и Сирия

Австрия ще пусне България в Шенген само ако приема бежанци от Афганистан и Сирия

Изглежда не е никак сигурно, че България ще се присъедини към въздушния и морски Шенген през март, а пълното интегриране с европейското пространство за свободно движение изглежда като мираж. Това се разбира от думите на вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер, цитиран от БНТ. Вчера българските власти в лицето на премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и вътрешният министър Калин Стоянов побързаха да се похвалят, че Виена е казала "да" за частичното присъединяване през пролетта.

Сега обаче се разбира, че има много и вероятно трудни за изпълнение условия от страна на Австрия. Тя настоява Европейската комисия и Европейското председателство да създадат правна рамка за разширяването на въздушното шенгенско пространство. Това обаче изглежда сложна задача предвид предстоящата смяна на председателстващата държава, която от 1 януари 2024 г. ще е Унгария, и наближаващите европейски избори през юни.

Засега има само предварителна договорка между Австрия, България и Румъния, която включва разширяване на мисията на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) и засилен граничен контрол между двете страни. За първото трябва дейно участие на европейските институции, а за второто – на двете съседни държави. Не е ясно как ще се случи, след като толкова време досега не е факт участието на Фронтекс.

„Въздушен Шенген ще има, когато необходимите условия са изпълнени и категорично зададени“, заяви категорично Герхард Карнер в отговор на журналистически въпрос за ситуацията около преговорите за Шенген.

Австрийските условия за т. нар. въздушен Шенген предвиждат разширяване на мисията на Фронтекс и увеличаване на финансовите средства от ЕК за стабилна защита на външните граници. Австрия настоява тези условия да бъдат оформени в официален документ.

С други думи, след този политически компромис, който беше обявен наскоро, сега Европейската комисия има задачата да изготви обвързващ правен текст. Звучи много технократски, но е необходимо, защото иначе може да се напише всичко", каза още Карнер.

Към момента не се водят преговори за сухопътния Шенген и няма насрочена крайна дата, подчертава австрийското вътрешно министерство.

От думите на Карнер стана ясно, че едно от условията България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген, е те да започнат да приемат и задържат бежанци на своите територии – основно младите икономически и военни емигранти от Сирия и Афганистан.

„Това означава значително увеличаване на защитата на първа линия на външната граница на ЕС, особено в България, Турция, но също и Румъния и Сърбия. Сухопътните граници ще продължат да бъдат контролирани, особено между България и Румъния. Освен това двете страни трябва да приемат хора, търсещи убежище, особено от Афганистан и Сирия", заяви Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

В Австрия настроенията са на двата полюса – крайната десница смята, че управляващите отварят безотговорно вратата на Шенген, а лявата опозиция иска точното обратно – България и Румъния да са в зоната за свободно движение и именно от това имат нужда австрийците, като дават пример с български и румънски болногледачи, които не пътуват със самолет, припомня БНТ.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...