Австрия потвърди за споразумение с България за "въздушен Шенген"

Австрия потвърди за споразумение с България за "въздушен Шенген"

Австрия потвърди, че е постигнала споразумение с България и Румъния за "въздушен Шенген" и в него са включени всички австрийски искания, съобщи австрийското Министерство на вътрешните работи. Документът е изпратен на испанското председателство на ЕС, пише австрийският вестник "Курир".

Преди няколко дни първо румънското, а след това и българското правителство потвърдиха, че Австрия се е съгласила двете държави да се присъединят към Шенгенското пространство през март 2024 г. Това обаче важи само за въздушните, но не и за сухопътните граници.

След разговорите между министрите на вътрешните работи в средата на декември за "въздушен Шенген" с България и Румъния преговорите по обвързващия правен текст вече са финализирани, съобщи днес Министерството на вътрешните работи, цитирано от австрийския вестник.

Посочва се, че в документа са включени и трите условия на Австрия. Те са:

  • увеличаване на броя на служителите на европейската служба за гранична охрана "Фронтекс" в България и Румъния, както и отпускане на финансови средства от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници на тези държави;
  • засилване на контрола по сухопътните граници;
  • приемане в Румъния и България на търсещи убежище лица по-специално от Афганистан и Сирия, които се намират в Австрия.

Съответният документ е изпратен на испанското председателство на ЕС в петък вечерта. Подчертава се, че сега от председателството и Европейската комисия зависи правното прилагане на "въздушен Шенген".

Междувременно от българското Министерство на вътрешните работи съобщиха, че са спрели 193 000 нелегални мигранти по пътя им към Европа през тази година. Данните са цитирани от БТА.

По данни на Главна дирекция "Гранична полиция" до края на ноември са предотвратени към 176 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България. Това е увеличение с 13 на сто спрямо същия период на 2022 г. Почти всички случаи са на българо-турската граница.

Отбелязва, се че мигрантите са се върнали сами в съседната държава, след като са забелязани от български гранични патрули. Възможно е някои от тези хора да са правили повече от един опит да преминат в България.

Повече от 18 000 мигранти пък са задържани в страната от януари до ноември. От ведомството отбелязват, че спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2022 г. (15 605) се отчита 15.4 % увеличение.

От януари до 30 ноември в незаконен престой във вътрешността на страната са установени 14 599 мигранти, което е с 31.5 % повече спрямо същия период на 2022 г. (11 106). Преобладават хора от Сирия – 50.1 %, Афганистан – 32.7 % и Мароко – 11%. За същия период на вход на държавната граница са задържани 1560 души, а на изход без регистрация – 1849, допълват от министерството.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...