Депутатите забраниха строителството на 500 м зад Корал, Иракли и Карадере

Депутатите забраниха строителството на 500 м зад Корал, Иракли и Карадере

Народното събрание прие окончателно промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), чиято афиширана цел е спиране на строителството и запазването на черноморското крайбрежие в автентичен вид, но само за три плажа.

С промените се прави разширение на зона "А" на черноморското крайбрежие. Там се обособява ивица от 500 м зад три плажа за природосъобразен туризъм - Карадере, Иракли и Корал. Във въпросната зона се забранява каквото и да било строителство на сгради, съоръжения и огради, включително и поставяне на огради. Според промени в ЗУЧК от 2016 г., за природосъобразен туризъм са определени само плажовете Корал, Иракли и Карадере.

Законопроектът беше внесен от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

В законопроекта също така е предвидено дюните да получат по-висока защита, като се забранява нарушаването на целостта, увреждането, заравняването на подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А" освен в случаите на разрешено строителство.

В законопроекта са предвидени и завишени санкции за неправомерно поставени преместваеми обекти на територията на трите плажа или прилежащата им акватория, както и по-добрата им регулация.

Само Кирил Петков се изказа от четиримата вносители на законопроекта. По думите му причината да са включени само въпросните три плажа е именно специалният статут, който получиха те през 2016 г.

"Настина трябва да запазваме Черноморието, но когато стъпките са големи, може да не се случат, с по-малки стъпки е по-възможно да бъдат запазени плажовете. И когато има широка подкрепа в обществото, след като то се убеди, че мерките за Корал, Иракли и Карадере работят, тогава ще отидем към защита и на други плажове. Когато правим промяната, трябва обществото да осъзнае колко е ценна промяната. От една страна, имаме обща визия занапред за опазване на Черноморието, от друга страна - имаме реална първа стъпка и ще видите как във времето ще променим българското Черноморие", изтъкна Петков, цитиран от Дневник.   

Депутатите отхвърлиха предложенията на съпредседателя на "Зелено движение" Даниела Божинова и на "Възраждане" за увеличаване на броя на плажовете за природосъобразен туризъм, споменати в закона. Божинова предложи да бъдат включени още 9 плажа. "Възраждане" пък поискаха да бъдат добавени още 41 плажа - от Дуранкулак в най-северната точка до Резово в най-южната точна на българското Черноморие.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...