"Маркет линкс": ГЕРБ остава първа политическа сила, при "Възраждане" - срив

"Маркет линкс": ГЕРБ остава първа политическа сила, при "Възраждане" - срив

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. Ако днес имаше парламентарни избори, за партията на Бойко Борисов ще гласуват 23.8% от всички, които със сигурност ще отидат до урните. В същото време "Възраждане" има сериозен спад в подкрепата. Това става ясно от публикуваното в петък проучване на агенция "Маркет линкс", изготвено по поръчка на бТВ.

Според проучването, подкрепата за "Възраждане" е 9.9%, като партията вече спори за четвъртото място с БСП, която събира 8.5%. На последните парламентарни избори "Възраждане" спечели 14.16% от гласовете.

Втора политическа сила остава ПП-ДБ, която събира подкрепа от 17.2%. Дясноцентристката коалиция също плаща значителна цена за престоя си в сглобката, като на изборите събра 24.5% от гласовете.

Трета политическа сила отново е ДПС с 12.1%. Пета политическа сила в страната е ИТН с 3.8%, което дава шанс за попадане в парламента при евентуални предсрочни избори. Засега изглежда, че партията на Слави Трифонов няма да може да излъчи свой представител в Европейския парламент.

Няма голямо изменение в доверието към политическите лидери. Президентът Румен Радев продължава да е с най-високо доверие (40%), следват вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел с 28%, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 24%, с толкова е и премиерът Николай Денков.

Сред останалите лидери на политическите партии Слави Трифонов („Има такъв народ“) и Костадин Костадинов („Възраждане“) са с еднакво одобрение – 17%. Следват лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев – съответно и двамата с 15% доверие.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с 14% одобрение, както и съпредседателят на "Демократично България" Христо Иванов. Лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски е с 8% доверие.

Доверието към парламента е 11%, докато рейтингът на правителството бележи малка промяна с 2% в положителна насока до 22%.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1016 лица над 18 г. в страната в периода 26 януари - 4 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...