Снимка: в-к Дневник

ГЕРБ обяви провал на преговорите за кабинет, постави ултиматум до утре

Връщаме празен мандат, ако до 12 ч. утре не се разберем – това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел пред журналисти, цитирана от бТВ. По думите ѝ с ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор.

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел заяви, че не вижда възможност за нови седемдневни преговори с коалицията и ако до утре няма знак от страна на партньорите, ще върне мандата за съставяне на правителство неизпълнен. Тя допусна да се стигне до предсрочни парламентарни избори, тъй като не вижда възможност за реализиране на втория и третия мандат за правителство, ако първият се окаже неуспешен.

„Ако няма промяна в това, което ние сме заявили, че съставът на правителството е също толкова важен колкото реформите – да, ще върна празен мандат. Имахме достатъчно време и за преговори, и за детайли. Стигнали сме до момента, в който ние още повече като мандатоносител не можем да приемем идеята ГЕРБ да бъде третиран по различен начин освен равнопоставен и да има ясна споделена отговорност“, каза Габриел.

„За мен е много важно да стане ясно, че за нас спорът се води за това, че първата политическа партия с най-много депутати трябва да бъде равнопоставена в управлението. Поставихме рамка, предложихме приоритети, база, механизъм, състав на правителството, за да е ясно кой носи отговорност за какво. Дори и днес, виждайки, че все още има различия и че е важно да си дадем време,  предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация между премиера и вицепремиера, да има смяна на министри и да продължим по споразумението“, допълни вицепремиерът и външен министър в оставка.

„Още от самото начало на преговорите се включихме добрoнамерено и конструктивно. Не говорихме през медиите и не изпращахме избирателно информация в унисон с европейските практики. Още след първия кръг преговори стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаме общи точки, но и различия. За нас България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи и споделена отговорност, което означава пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението“, допълни Габриел. 

По думите ѝ ГЕРБ и ПП-ДБ нямат спорове за регулатори, съдебна реформа и борба с корупцията. 

„Малко преди началото на преговорите първата промяна дойде с искане за промяна с ротацията, тя бе свързана с поста министър-председател, министър на външните работи. След това ми бе изпратен меморандум, докато пътувам. Говорих с парламентарната група и излязохме със споразумение. От началото ясно съм заявила какво е неприемливо за мен в този меморандум. След това се проведе дебат в НС, тогава дойде оставката. Нищо не налагаше оставката докато не бяхме изговорили детайлите. Стигнахме и до момент, в който поставихме нашето споразумение“, каза вицепремиерът и външен министър в оставка.

По-скоро отиваме на нови избори, каза Деница Сачева, която също е част от преговорния екип на ГЕРБ. 

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...