ПП-ДБ призоваха Борисов да се намеси и споразумението да бъде довършено

ПП-ДБ призоваха Борисов да се намеси и споразумението да бъде довършено

"Призовавам Борисов, Габриел и преговорния екип да довършим споразумението и да продължим управлението. Да не вкарваме държавата в избори", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Петков подчерта, че уговорката с ГЕРБ е за 18 месеца. "На 9-ия месец единственото, което правим, е да сменим премиерите. Готови сме да спазим обещанието, което дадохме, и така да продължи управлението. По време на преговорите колегите поискаха допълнителни министерства, готови сме да ги дадем. Освен външното министерство, също и тези на вътрешните работи, на иновациите и растежа, на културата, на образованието и околната среда", коментира той. И допълни, че при истинска воля реформите могат да продължат.

"По време на преговорите от ГЕРБ-СДС поискаха допълнителни министерства. Съгласихме се 7 позиции да са на тяхна отговорност. За нас не са важни министрите", добави той и каза още, че споразумението е абсолютно финализирано. 

Съпредседателя на ДБ Христо Иванов заяви, че споразумението е проверявано три пъти и не разбира какви са аргументите да се подлага на съмнението дали ще се подписва. 

"Надяваме се утре да бъде подписан – минал е през три преговорни етапа, ако има конкретни предложения, сме готови да обсъдим. Нямаше никаква причина да се отказваме, да го довършим, за да можем утре да го подпишем", каза той.

"Ротацията беше договорена при определени условия. Съгласихме се предложенията на ГЕРБ, които са полезни за България. За да няма спекулации още преди седмица казах, че нямам претенции да бъда министър на външните работи. Тя се съгласи да работим с други механизми. Има 7 дни след получаване на мандата, за да уточним състава на Министерски съвет. Ако Габриел го върне, значи, че са се отказали от съставяне на правителство", посочи премиерът в оставка акад. Николай Денков. И уточни, че е обсъждано да бъдат сменени сегашни министри с такива на ГЕРБ, но впоследствие от партията са решили да не подписват споразумението.

На свой ред финансовият министър в оставка Асен Василев посочи, че спор по състава на МС няма.

"Оказа се, че подписването на споразумението се отлага. Това е основната причина да има криза в преговорния процес. Може да се приложат корекции в документа. Напълно е възможно това да се окаже фалшива криза, но е възможно и да е реална. Всичко ще остане на хартия, ако в регулаторите не се изберат независими хора", подчерта той.

Изявлението е в отговор на ГЕРБ-СДС, които обвиниха ПП-ДБ, че "не искат да поделят властта" и им дадоха срок да размислят до понеделник в 12 ч., когато трябва да бъде връчен първият мандат.

 

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...