Първият мандат е изчерпан: ПП-ДБ предложи, ГЕРБ-СДС отказа

Първият мандат е изчерпан: ПП-ДБ предложи, ГЕРБ-СДС отказа

Предложение и отказ. Това са двете политически действия от днешния ден, които се побраха в две писма. Първото, изпратено от ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС, в което се съдържа желание за подкрепа на втория мандат и предложение ГЕРБ да излъчи премиер. И второ писмо - отговор, в което ГЕРБ отказва и двете предложения, обобщава политическия ден БНТ.

Първият мандат е изчерпан. Последва предложение на ПП-ДБ за правителство с втория мандат.

"Ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат като национален, съответно общ с ПГ на ГЕРБ-СДС. В следващите рамки: подписване от председателите на двете ПГ на споразумението, съдържащо гаранции за реформи, министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС. Състав: настоящия състав на МС“, заяви Атанас Атанасов - ПГ на ПП-ДБ.

Това не е покана за допълнителни преговори, а предложение за изпълнение на ангажименти, уточниха от ПП-ДБ. В парламента ГЕРБ-СДС запазиха мълчание. Отговориха малко по-късно - в 7 страници.

Пишат, че в хода на преговорите е станало ясно, че ПП-ДБ са готови на всичко, за да бавят финала на разговорите по първия мандат и да се стигне до втори.

От ГЕРБ-СДС заявяват, че след като ПП-ДБ съзнателно са взривили крехкото равновесие и потъпкали доверието, не могат да очакват от ГЕРБ, че ще помагат в тази безочлива злоупотреба на справедливите обществени очаквания.

Позицията на ГЕРБ-СДС е категорична - няма да участват в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Българските граждани, чрез избори трябва да решат кой и как трябва да управлява България.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...