Президентът връчва утре втория мандат за съставяне на правителство

Президентът връчва утре втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната"-"Демократична България" на 27 март, сряда, от 15 часа. Това обявиха от прессекретариата на държавния глава. 

По Конституция Радев трябва да връчи папката с мандата за съставяне на кабинет на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание. 

До връчването на втория мандат се стигна, след като ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се разбраха за състава на Министерски съвет с премиер Мария Габриел, която от своя стана оттегли кандидатурата си.  

На извънредно заседание днес парламентът гласува отказа на Габриел да стане министър-председател и обяви за неуспешен мандата за съставяне на правителство, получен от ГЕРБ. Това стана след около час дебати и в отсъствието на номинираната за премиер.

Втория мандат също изглежда, че няма шансове за успех, след като и от ГЕРБ-СДС, и от ДПС обявиха, че няма да го подкрепят.

Ако от ПП-ДБ върнат неизпълнен втория мандат, президентът Радев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията държавният глава трябва да направи това в седемдневен срок.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...