ПП-ДБ върнаха мандата, поискаха избори 2 в 1

ПП-ДБ върнаха мандата, поискаха избори 2 в 1

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката празна, поискаха избори 2:1 и обявиха, че няма да участват в разговорите за третия мандат.

"Връщам мандата неизпълнен", каза Николай Денков и отбеляза, че няма подкрепа за реформите. 

"Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултат от тяхното желание", каза още премиерът в оставка.

"Ние няма да участваме в преговори за трети мандат", каза Кирил Петков категорично и призова президента изборите да бъдат 2 в 1, заедно с европейските.

"Ако може да спестите 100 млн. лв на българските граждани, така че да не се провеждат два избора, а изборите да са 2 в 1, ви моля да положите всякакви усилия. Защото тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по много по-адекватен начин и за по-добри цели. Знам, че това не е изцяло във вашите правомощия, зависи как ще се развие и третия мандат, но ви моля да положите тези усилия", обясни той мотивите си.

Държавният глава упрекна обаче ПП-ДБ, че с промените в Конституцията са оставили президентската институция с вързани ръце, относно избора на кандидат за служебен премиер.

Радев обяви, че е останал крайно учуден от новината за подадената оставка на зам.-обмудсмана на републиката Елена Чернева – Маркова, а тя по думите му е била единствената фигура, която не е била близка с никоя политическа партия.

Според него е трябвало да има въпроси защо, как, а и с какви мотиви напуска.

"Ако за вас това са нормални неща, то не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но най-вероятно няма да бъде във ваша полза", разкритикува ги президентът.

"Процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени не само по отношение на избора, състава и контрола върху служебния кабинет, но и по определянето на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори", каза Радев.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...