Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

Президентът Румен Радев определи дългогодишния кадър на ГЕРБ и настоящ шеф на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер. 

"Държавният глава Румен Радев определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. На 30 март от 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство", съобщиха от президентството в петък вечерта. 

Решението на Радев идва на фона на това, че преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не е съгласен нито Главчев, нито председателят на парламента Росен Желязков да заемат поста. При това положение не е ясно дали Главчев не би отхвърлил предложението на президента. 

Ден преди това официално се разбра, че страната отива на поредни предсрочни парламентарни избори, но преди да бъде насрочена датата за тях трябва да бъде назначен служебен премиер, който да предложи правителство. За министър-председател, според промените в Конституцията от края на миналата година, трябва да бъде избран човек измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Разговорите с  тях започнаха веднага след връщането на третия мандат и приключиха вчера. 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...