Главчев единствен се съгласил да бъде премиер, обеща експертен кабинет

Главчев единствен се съгласил да бъде премиер, обеща експертен кабинет

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев единствен е приел да стане служебен премиер. Това съобщи президентът Румен Радев преди официално да му възложи да предложи състав на служебен кабинет. Номинираният за премиер заяви, че това ще стане след седмица.

Главчев заяви, че това е било трудно решение и за двамата, но алтернативата е била хвърляне на държавата в конституционна криза. Подчерта, че ще представи равноотдалечено правителство от политическите сили със състав от експерти, неопетнени и некорумпирани, както и с добро име в обществото. Ще направи така, че Радев да не се срамува при подписването на указа за правителство.

"Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, тъй като е избран отдавна и много правителства са го изпълнявали", заяви Главчев, който беше дългогодишен депутат от ГЕРБ, а през 2017 г. за няколко месеца беше председател на Народното събрание.

Радев подчерта, че последните промени в Конституцията са, за да се елиминира влиянието на президентската институция върху служебното правителство и ще се съобрази с това.

"Нито директно, нито косвено ще участвам в съставянето на правителството. Ще очаквам обаче кабинет, който е максимално политически неутрален и работи изцяло в интерес на гражданите и България“, каза Радев.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...