Борисов: "Още днес можем да спрем "Балкански поток", крановете са при нас"

Борисов: "Още днес можем да спрем "Балкански поток", крановете са при нас"

Още днес можем да спрем "Балкански поток" - инфраструктурата е изцяло българска, "крановете са при нас", заяви в кулоарите на Народното събрание председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Коментарът му е в отговор на искане на ПП-ДБ да бъде направена комисия, която да анализира обстоятелствата около изграждането на газопровода.

Борисов коментира още, че "Балкански поток" е в интерес на българската държава. Газопроводът е донесъл 1,3 млрд. лева печалба, а чрез него можем да оказваме влияние върху Австрия и Унгария. Той припомни, че заедно с бившите си партньори от ПП-ДБ са решили да бъде наложена такса от 20 лева за мегаватчас върху транзита на руски природен газ.

Бившият премиер отбеляза, че газопроводът дава лостове за влияние на България, но реално Унгария много бързо успя да "контраатакува", използвайки влизането на страната в Шенген, за да принуди София да се откаже от таксата за транзит, макар че тя трябваше да бъде плащана от "Газпром", а не от унгарските потребители. Заплахата за спирането на продължението на "Турски поток" у нас обаче може да се окаже действително съществен коз, тъй като в края на 2024 година Украйна спира транзита на руския природен газ и пътищата към Европа стават ограничени. Будапеща например може да опита да купува през "Ямал" и Германия, но Берлин също въведе транзитна такса за руския газ, която оскъпява доставките.

Борисов предложи на своите бивши партньори спирането на "Балкански поток" или приватизацията му и прогнозира огромен интерес към инфраструктурата. ГЕРБ също така предлагат комисия, която да разследва не само "Балкански поток", а като цяло влиянието на Русия в енергетиката и да бъде включен и "Лукойл".

От своя страна съпредседателят на ДПС Делян Пеевски коментира в парламента, че би подкрепил идеята да се анализира влиянието на руската държава чрез "Балкански поток " и чрез "Лукойл". От ПП-ДБ пък са на мнение, че могат да бъдат създадени две комисии, които да работят паралелно.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...