Областният Пламен Янев с нелепа ПР акция в навечерието на изборите?

Областният Пламен Янев с нелепа ПР акция в навечерието на изборите?

На 138 адреса в Бургас са регистрирани 2822 лица, информираха в прессъобщение от Областната администрация. От там припомнят, че продължават проверките на адреси с над 6 лица избиратели, които целят изборните списъци да се актуализират чрез дерегистрация на лица, които не са установени на посочения от тях адреси.

Един от случаите е с 13 адреса в Бургаска област, на които има регистрирани над 130 лица. При извършена проверка от органите на реда се оказва, че на тях не са установени живущи, а къщите са видимо изоставени или разрушени. Въпреки това лицата са присъствали в изборните списъци през октомври.

Към момента най-фрапиращите случаите са в община Бургас на два бургаски адреса в квартали „Черно море“ и „Рудник“, където има регистрирани съответно по 15 и 30 лица. Органите на реда констатират, че на място има само полуразрушени къщи, в които не са установени обитатели. Сами те дават предписание регистрациите на лицата да бъдат заличени, тъй като адресите са негодни за живеене, съобщават от областната управа.

В съобщението областният управител Пламен Янев коментира, че провеждането на честни и точни избори трябва да е приоритет на всички.

„Важно е да се прави навременна дерегистрация на лица от видимо необитаеми и разрушени къщи, защото по този начин се актуализират списъците за гласуване“, заяви областният управител.

Янев обаче не пожела да разкрие адресите пред журналисти, с мотива, че не ги знае. Прессъобщението е илюстрирано с полурухнала постройка от неизвестно място. Информация за адресите с регстрации няма и в полицията, а от община Бургас реагираха остро:  

"Община Бургас категорично възразява срещу внушенията на областния управител на Бургас за „фрапиращи случаи“ на регистрираните лица във връзка с изборите.

Цифрите са категорични!

  1. Няма увеличение на броя на регистрираните избиратели в община Бургас от над 20 години!
  2. Припомняме на областния управител, че компетентността е задължително условие за заемането на висши държавни позиции! За предстоящите парламентарни и европейски избори няма изискване за УСЕДНАЛОСТ, което показва категорично непознаване на изборните процеси и превръща позицията му в опит за манипулация на общественото мнение.
  3. През годините кметовете на визираните населени места са извършвали регистрации единствено на база на подадени документи за собственост на имот и нямат право да дерегистрират, тъй като в някои случаи адресно регистрираните са част от многочленни семейства и са малолетни и непълнолетни (които не гласуват!).
  4. Община Бургас извършва регулярни действия по дерегистриране на лица, само ако са налице законовите основания за това.
  5. Община Бургас определя внушенията на областния управител на Бургас като неправомерно използване на заеманата от него държавна длъжност", съобщават от администрацията.
  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...