"Маркет ЛИНКС": Прогнозите са за петпартиен парламент

"Маркет ЛИНКС": Прогнозите са за петпартиен парламент

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание. При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент.

Това показват резултатите от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС", проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април - 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, ползвайки се с подкрепата на 26% от избирателите на парламентарния вот и с 26,4% за евроизборите.

ПП-ДБ е втора - със 17,7% при изборите за народни представители и с 18,6% за евродепутати.

ДПС е трета сила – 13,2% подкрепа на парламентарните избори и 11,7% на евровота.

„Възраждане“ би получила 12,9% в изборите за НС и 11,1% в изборите за членове на Европейския парламент.

БСП е на пето място с 8,1% на парламентарните избори и 8,4% на европейските.

От "Маркет линкс" очакват 5-партиен парламент, защото според проучването "Има такъв народ" - с 3.2 на 100 от гласовете - ще остане под чертата.

Новосъздадената коалиция "Солидарна България" на Мая Манолова и Ваня Григорова ще получи под 2%, защото са влезли късно в предизборната битка. 

„Тенденциите и динамиката на електоралните нагласи не е твърде голяма. Виждаме разлика между вота за национален парламент и европарламент при тези партии, които са по-ангажирани в европейския път на България. Те предполагаемо ще успеят да мобилизират повече свои симпатизанти. При „Възраждане“ мобилизацията за евровота ще е по-ниска. Това се вижда като тенденция“, уточни социологът Добромир Живков от агенция „Маркет ЛИНКС“.

Според него ПП-ДБ не са успели да постигнат обявените си цели, влизайки в политиката и управлението, което е довело до спада в електоралната им подкрепа и разликата от 9% с ГЕРБ-СДС.

„Това голямо обещание за голямата промяна води до това. Когато не може да се достави това, което е обещано, има отлив. Второто нещо е „сглобката“. Тя се възприе като безпринципна от немалка част от симпатизантите. Това беше умело използвано от ГЕРБ. Целта им беше да отслабят вълната, която подкрепяше ПП-ДБ. Друга е спойката сред избирателите от ГЕРБ. През годините има много зависимости и мрежи, които работят. Симпатизантите на ГЕРБ предпочитат статуквото“, посочи той.

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание, показват данните. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС.

При ПП-ДБ има спад – от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент.

При ДПС се очаква ръст – от 36 на 41 мандати.

„Възраждане“ ще вкара двама депутати повече в 50-ия парламент – 39.

При БСП също ще има ръст – от 23-ма представители в 49-ото НС на 25-ма в 50-ото.

„Математиката е по-проста – 80 плюс 41 прави 121. ГЕРБ и ДПС могат да формират следващо управление. Имат потенциал за това. Ще видим дали това ще се реализира в изборния ден. ГЕРБ и ДПС са близо до мнозинство, но ще се види дали ще се решат да формират самостоятелен кабинет. Очакването е да се търси широка коалиционна формула“, коментира Добромир Живков.

„Убеден съм, че това би предизвикало сериозни реакции в обществото, но не се изключва възможността от двупартиен кабинет“, открои социологът.

Според проучването ГЕРБ-СДС отново ще има шестима евродепутати. ПП-ДБ ще вкарат четирима, "Възраждане" - трима, ДПС - двама, толкова ще има и БСП. 

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...