Приключи удостоверяването на машините за вота

Приключи удостоверяването на машините за вота

Министерството на електронното управление е приключило процедурата по удостоверяване на машините за изборите на 9 юни, започва етапът на сертифицирането. Това съобщи пред медии ресорният министър Валентин Мундров.

„Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9 юни няма да има. Ръководителите на екипи ме информираха, че докладът от тяхна страна е положителен общо в България машините са 9500, а тези в чужбина – 250”, заяви Валентин Мундров.

„Както заявих в началото на моя мандат, ще направя всичко възможно да бъде проведен най-прозрачният и открит процес по удостоверяване на машините”, посочи министърът. И добави: „Всички действия бяха публични и прозрачни, такова беше тегленето на номерата на машините, които преминаха проверките по удостоверяване, което беше на случаен признак и извършено от представители на медиите”, отбеляза Мундров. Той припомни, че процесът по удостоверяване можеше да се наблюдава в реално време, а за подпомагане на екипите са привлечени външни експерти.

Мундров подчерта, че за първи път представители на партиите и коалициите, както и на неправителствени организации, са получили достъп и възможност да участват в процеса по удостоверяване, както е разписано в Изборния кодекс.

На местните избори миналата година машинното гласуване беше премахнато. Тогава от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане”, „Има такъв народ” и БСП поискаха да се гласува само на хартия. Причината тогава - МЕУ не беше внесло навреме документите за това, че машините са сертифицирани изрядно. Беше цитиран и доклад на ДАНС, който породи съмнения и твърдения за манипулации.

Очаква се до края на деня да бъде оповестен т.нар. "хеш код" на машините.

Днес изтича срокът за подаване на документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни.

Документи могат да бъдат подавани и по електронен път, като в този случай не се изисква електронен подпис.

До днес в общините може да се подава и заявление за гласуване по настоящ адрес. Това може да стане и през сайта на Главна дирекция "ГРАО".

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...