Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе на предстоящите избори в България
Снимка: БГНЕС

Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе на предстоящите избори в България

Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно на предстоящите избори. Това коментира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда до 27 май в София.

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации участват във форума. Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност, предава БТА.

„Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите“, посочи служебният министър.

„България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на  вътрешнополитическите ни процеси“, заяви Запрянов, като допълни, че българската държава очаква такива дейности и е подготвена.

Запрянов коментира още по време на изложението си, че руски кораби не са нарушавали териториалните води на България, съобщава БГНЕС. Руските военни действия в Черно море обаче са се отразили негативно на икономическата зона на страната ни и на другите черноморски държави, допълни той.

Запрянов посочи, че амбицията на Русия е да възстанови своето влияние в Европа, включително чрез военна сила.

Според него Москва се опитва да предотврати евроатлантическата ориентация и интеграция на целия регион на Западните Балкани.

Страната ни иска да изгради система за стратегически комуникации, за да възпре хибридните атаки и дезинформацията. Целта е да края на юни да бъде завършена конкретната стратегия.

Запрянов подчерта, че НАТО е крайъгълен камък за нашата сигурност.

Според него алиансът трябва да е активен в Черно море, за да се бори със стратегическите цели на Русия, както и че реториката на Москва за употреба на ядрени оръжия е неприемлива.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...