Медиана: Шестпартиен парламент и убедителна преднина за ГЕРБ-СДС

Медиана: Шестпартиен парламент и убедителна преднина за ГЕРБ-СДС

Седмица преди изборите над 400 хил. души не са решили дали и за кого да гласуват. Това сочат данни от проучване на "Медиана", публикувано в събота.

Това колебание, наред с очакванията за ниска избирателна активност от 2.4-2.7 млн. души, може драстично да промени резултатите, ако хората се "люшнат в една или друга посока", пише в проучването. Според авторите му обаче засега "не се наблюдава подобна вълна (насочване) към никоя от основните политически формации".

"Може да се каже, че голямата част от тези избиратели търсят алтернатива, но не я откриват категорично на "политическия пазар", пишат те.

Според "Медиана" първа политическа сила са ГЕРБ с 28.6%. На второ място са "Възраждане" с 14.9%. Спорът за третото място е ДПС (13.5%) и ПП-ДБ (12.9%). В следващия парламент ще влязат още БСП (8.6%) и ИТН (6.3%).

"Битката за второто място обаче ще бъде оспорвана. Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2 % като и ДПС, и "Възраждане" имат, скрити от социологически изследвания, "козове". За ДПС това са изселниците в Турция и традиционните за тази партия механизми за контрол и активизиране на своите избиратели. "Възраждане" има значим скрит протестен потенциал, който не се отчита дори в пост електоралните изследвания (екзит пол). ПП-ДБ запазват шансове за битката за второ/трето място, но засега данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава", пише в проучването.

Изследването е проведено в периода 25 май-1 юни. Участвали са 990 пълнолетни граждани. Проучването е реализирано със средства на агенцията.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...