Започнаха консултациите при президента за съставяне на правителство

Започнаха консултациите при президента за съставяне на правителство

Ключова седмица в политически план за страната. Президентът Румен Радев даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет – консултации с парламентарно представените партии в 50-ото НС

Първият разговор беше с ГЕРБ-СДС. Два часа след ГЕРБ на „Дондуков” 2 ще дойде втората политическа сила - ДПС, а след това ПП-ДБ. Така ще приключат консултациите за деня. Кога ще са разговорите със следващите 4 политически сили – Възраждане, БСП, ИТН и "Величие" – все още не е ясно.

След приключването на разговорите ще се задейства конституционната процедура и президентът ще връчи първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила- ГЕРБ-СДС. До момента възможностите за съставяне на кабинет с първия мандат обаче не са големи.

От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ.

По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на ГЕРБ обяви, че вижда следващия кабинет като правителство на споделената отговорност. С тях разговор обаче имаха само ДПС и ИТН. След това Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи правителство нито с първия, нито с втория мандат. ИТН е готова да предложи експертно правителство и да говори с всички партии. Третият мандат поискаха и от „Възраждане”.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...