Главчев след срещата с Радев: Имам готовност да съм служебен премиер

Главчев след срещата с Радев: Имам готовност да съм служебен премиер

Димитър Главчев е готов да продължи да бъде служебен премиер. Това обяви самият той след време на разговора си с президента Румен Радев. По думите му няма пречки отново да заеме поста.

„Не сме коментирали подробности, тече си нормалната процедура. Общи работи сме говорили”, поясни той.

Днес държавният глава разговаря с определените по Конституция лица, които могат да бъдат назначени за служебен премиер. Срещите ще са при закрити врати, както и предишните пъти. Така създалата се ситуация на практика е без аналог в новата ни история. До нея се стигна, след като президентът отхвърли кабинета „Кожарева” заради Калин Стоянов.

По-късно Главчев направи коментар и по време на редовното заседание на Министерския съвет.

„Както казват китайците - в интересни времена живеем. Тъкмо си мислим, че е последно заседание, че политическият хаос няма накъде да отиде повече. Оттеглих кандидатурата си преди седмица, за да спадне малко напрежението. То обаче ескалира. Ако може да използваме дипломатически термини, е хубаво да има деескалация. За целта трябва всички институции да постъпват по този начин”, поясни премиерът.  

„Но има една българска поговорка – „всяка коза за свой крак”. Нашето правителство гледа и се стреми да убеди гражданите че изпълнителната власт функционира. Има проблеми, които са трупани с години. Показахме, че и тях може да решим”, каза още Димитър Главчев.

Той призова да се събере група с членове на различните министерства, за да бъде обсъден проблемът с безводието. Целта е да се дадат бързи решения.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...