В понеделник става ясно дали ще има нов служебен кабинет

В понеделник става ясно дали ще има нов служебен кабинет

В понеделник ще стане ясно дали ще има нов служебен кабинет. Президентът Румен Радев ще се срещне с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев на 26 август в 10 часа на „Дондуков“ 2.

В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 22 август държавният глава определи настоящия служебен министър-председател и председател на Сметната палата за служебен премиер и му възложи да предложи състав на служебен кабинет.

До избора на нов служебен кабинет се стигна, след като депутатите от 50-ото Народно събрание не успяха да излъчат редовен кабинет – неуспешни бяха и трите мандата, които им връчи президентът.

Румен Радев първоначално избра друг кандидат за нов служебен премиер – зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова – Кожарева.

После обаче отказа да подпише указ за предложеното от нея правителство, защото за вътрешен министър отново се предлагаше Калин Стоянов.

След отказа Кожарева внесе жалба в прокуратурата, че е била подложена на натиск, а после се появи на протест на служители на МВР заедно с Калин Стоянов.

След това президентът възложи на Димитър Главчев да състави ново служебно правителство. До понеделник – 26 август, Главчев трябва да представи неговия състав, а ако Румен Радев го одобри, още същия ден ще издаде указ за назначаване на кабинета.

Той ще положи клетва на 27 август в парламента. При такова развитие на процедурата новите предсрочни парламентарни избори ще са на 27 октомври.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...