Стефка Божкова – Генчева: Само при редовно правителство можем да се възползваме от европроектите, както другите държави

Стефка Божкова – Генчева: Само при редовно правителство можем да се възползваме от европроектите, както другите държави

Стефка Божкова – Генчева е от Сунгурларе, но живее и работи в Бургас. Семейна, с един син. Занимава се с пчеларство и зеленчукопроизводство. Познава добре проблемите на земеделските производители и пчеларите, и има ясна визия как може да се помогне на сектора. От години развива успешно частен бизнес – собственик е на фирма и на два магазина за пчеларски инвентар, пчелен мед и пчелни продукти.

Г-жо Генчева, Вие сте успешна бизнес дама, защо се включвате и в политиката? Мислите ли, че дамите ще допринесат за повече диалогичност и конструктивност в Парламента?

Сравнително от скоро взимам участие в политиката, но да, мисля, че дамите имат много важна роля в Парламента,. Ние жените можем да правим няколко неща едновременно, даже така сме по-мобилизирани да свършим всичко качествено и навреме. Дамите имат дипломатичен подход при вземането на решения.

Всеки от кандидатите от листата на ГЕРБ- СДС е специалист в своята област и може да даде идеи за развитие на сектора, в който работи. Какво, според Вас, е бъдещето на земеделието в Бургаски регион?

Листата ни е наистина много добра, всеки от нас е професионалист в своята област. Според мен има бъдеще на земеделието в нашата област, ние сме туристическа дестинация и хиляди българи посещават Бургас и региона, което пък води до повече потребление на плодове и зеленчуци. По-добре е да си произвеждаме продукцията тук, отколкото да я внасяме. Имаме подходящи условия да развиваме добро земеделие.

Как може да се привлекат млади хора в бранша?

Много хубав въпрос! Работата в бранша е много трудоемка, младите хора бихме ги привлекли, ако има по-добро заплащане, дигитализация в сектора, програми за модернизация в земеделието, онлайн пазари, които могат да отворят вратата за нови бизнес възможности в селските райони. Така ние наистина бихме задържали младите хора, а не да ходят в чужбина по бригади.

Кои са най-важните приоритети в развитието на Бургас през следващите 4 години? Какви са Вашите лични каузи?

Искам Бургас да бъде един модерен европейски град. Развитието на града ни трябва да продължава и да надгражда. Новите проекти са много и още по-хубави. Аз не познавам човек, който не харесва Бургас

Какви проекти ГЕРБ – СДС и Вие лично ще настоявате да се случат и в по-малките общини?

Много е важно да имаме добре изградена инфраструктура, за да стигаме бързо и безопасно до малките населени места. След Ковид кризата хората започнаха да се връщат по родните си места или купуват нови такива и трябва да задържим тази тенденция.

Трябва ли, според Вас, държавата да отделя повече внимание на общините и да финансира повече проекти и какви в по-малките населени места?

Да, не само, че трябва, а и е задължително. Аз съм от поколението, което е израснало на село тогава, когато селата бяха пълни със живот. Хубаво е да има повече евро-проекти, за да може да се кандидатства по тях, но отново стигаме до това, че трябва да имаме стабилно и редовно правителство, за да можем да кандидатстваме по проектите, а проекти има и другите държави от ЕС се възползват от това.

Бургаският регион е туристически. Имате ли виждане за развитието на туризма?

Развитието на туризма върви в правилната посока. Имаме прекрасна възможност, която е дадена на града ни – морето, имаме минералните извори в квартал Ветрен, Несебър, Поморие, Созопол, Царево - градове, които задължително всеки трябва да види и не на последно място - Странджа планина. Така, че добре дошли в най- красивата част на България, Бургас и Бургаска област.

Какво си пожелавате да се случи в следващите 4 години – лично за Вас, за Бургас и за държавата?

Лично за себе си пожелавам да продължавам да се развивам в пчеларството и по-мащабно в зеленчукопроизводството. Да привлечем и задържим повече млади хора в града ни и както виждаме, това вече се случва с отварянето на нови филиали на университетите, подобреното здравеопазване и новостроящата се нова детска болница, както и големият проект за студентски град в Бургас.

Ако всеки български гражданин имащ право на глас, гласува, няма да сме в това положение. Това си пожелавам за предстоящите парламентарни избори - по- висока избирателна активност. Време е да имаме редовно правителство, за да започнат да се взимат правилни решения и да привличаме повече чуждестранни инвеститори в нашата красива и плодородна държава, но за да се случи това първо трябва на 27 октомври да гласуваме за правилната партия, която през годините е доказала, че може - коалиция ГЕРБ-СДС.

За Стефка Божкова – Генчева може да гласувате с №18 в интегралната бюлетина и преференция 122.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...