Инж. Петър Кънев обсъди със спортния елит на Бургас моделите за развитие и финансиране

Инж. Петър Кънев обсъди със спортния елит на Бургас моделите за развитие и финансиране

Нужно е драстично увеличение на държавните и общински средства за спорт, изграждане на адекватна инфраструктура и нова политика за развитието му, каза водачът на бургаската листа на „БСП – Обединена левица“

Множество представители на български федерации, клубове и заслужили майстори на спорта събра водачът на листата на коалиция „БСП – Обединена левица“ – инж. Петър Кънев. Темата на срещата, инициирана от Първия вицепрезидент на Българската федерация по волейбол беше предизвикателствата пред професионалния, полупрофесионален, аматьорски и масов спорт в страната и развитието на местните школи и клубове.

Деятели, легенди на българското спортно майсторство и мениджъри, сред които един от най-успешните и популярни футболни президенти в България - Христо Порточанов, изразиха категорична подкрепа и съгласието си за промяна в размера на финансиране и модела на развитие на клубовете във федерациите на национално ниво, предложени от инж. Кънев.

„За последните 30 години политиката на държавата по отношение на българския спорт влезе в ролята на мащеха и това трябва да се промени“, каза инж. Кънев.

Като председател на Парламентарната комисия по икономически политики в НС той даде пример със средствата, които се разпределят на централно ниво за българския спорт и бюджетът на ангажираното ведомство, който е близо 150 млн. лв.

„От тези средства, когато се приспаднат административните разходи за финансиране на спорта, реално остават около 80 млн. лв. или по-малко от 40 млн. евро. Ако направим един паралел със средствата, които се заделят в Полша за тяхната Федерация по волейбол – те са 60 млн. евро, в Италия по същото перо са 80 млн. евро, за турската федерация те са 40 млн. евро. У нас дори, когато вдигаме средно с 10- 15% бюджета, резултатът ще бъде същия. Истината е, че ако едно бъдещо правителство и един бъдещ министър на спорта не се замислят какво да правим от тук нататък – няма как да стане. На близо 200 млрд. лв. възлиза БВП на България през 2023, а бюджетът по Закон трябва да бъде до 40% от него. Тоест ние можем да правим спокойно до 80 млрд. лв. и съвсем нормално е 1% от този бюджет да бъде за спорт или 800 млн. лв. Затова е нужно да бъде направена съвсем друга програма за финансиране, инвестиции и развитие на спорта“, каза водачът на листата на социалистите в Бургас, с чиито усилия и политика за развитие през последните четири години, женският волейбол в България успя да постигне високи резултати.

„Ще дам пример с волейбола, който важи несъмнено и за останалите спортове. Има сериозен интерес към волейбола сред учениците и е нужна база. Със спортни площадки не става. Днес в женския волейбол играят всички тези дечица, които тази година станаха шампионки. Истината е, че е необходимо да има политика за адекватни инвестиции и изграждане на спортна инфраструктура“, каза още инж. Петър Кънев.

Примери за решения в местната политика по отношение на инфраструктурата даде бившият председател на Комисията по спорт в местния парламент - Йордан Георгиев.

„Трябват нови проектни предложения за инвестиции в бази за спорт на местно ниво. Няма нужда от съоръжения с олимпийски размери в малки населени места, докато в общинските центрове деца и подрастващи нямат къде да тренират. Категорично трябва да бъде увеличено финансирането на спортните клубове, както за високо спортно майсторство, така и за масов спорт “, коментира той и даде за сравнение политиката на Унгария, където през последните пет години се отделят над 500 000 000 евро за спорт. „Бюджетът на Община Букурещ по това перо е 35 млн. евро. В повечето държави в ЕС общините са длъжни да отделят между 3 и 5% от бюджета си за спорт“, каза още Йордан Георгиев.

По обсъжданите теми изказвания бяха направени и от Антон Коджабашев, президент на Българска федерация по вдигане на тежести и от специалиста по туризъм Живко Табаков, кандидат за народен представител от „БСП – Обединена левица“, който заема трета позиция в листата на коалицията.

Всички присъстващи единодушно подкрепиха програмата и предложенията на „БСП – Обединена левица“ . Кандидатите за народни представители от своя страна ги призоваха към активност и за подкрепа в изборния ден.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...