Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Синът на Луканов: Репликата на Петър Младенов за танковете е монтирана

Петър Младенов научи за репликата за танковете от телевизията. Според мен това е монтаж или е извадена от контекста. Цялостната му политика показва, че едва ли е искал да дойдат танковете. Това заяви Карло Луканов – синът на покойния политик Андрей Луканов, на представянето на книгата за Петър Младенов "Цялата истина", за което БЛИЦ вече информира.

„Ако го е искал като президент, танковете щяха да дойдат. Самият факт, че не е използвана сила срещу митинга, е потвърждение.”, добави Луканов-младши, коментирайки скандала от зората на прехода у нас с кадрите, заснети от режисьора Евгений Михайлов.

 

Според разпространен от опозицията видеозапис по време на протестния митинг от 14 декември 1989 г. изрича фразата „По-добре танковете да дойдат“. След публични протести на опозицията през лятото на 1990 г. той се оттегля от поста (и от активния политически живот) на 6 юли 1990 г., като до смъртта си продължава да твърди, че записът е манипулиран.

 

През 2014 г. бившият председател на БАН и на Народното събрание акад. Благовест Сендов, който в нощта на 17 декември 1989 г. се намира непосредствено до Петър Младенов, заявява пред в."Труд", че истинската реплика на президента е била: “Какво искат тези? Танковете ли да дойдат!”. Издадената през 2016 г. книга "Петър Младенов. Цялата истина" разкрива, че експертизата за автентичността на думите на президента не е направена върху оригиналната касета, а върху нейно копие - факт, който поражда сериозни съмнения в заключенията на експертизата и повдига въпроса изрекъл ли е наистина Младенов спорната реплика, или е станал жертва на тайно политическо споразумение, по силата на което БСП е предоставила президентския пост на СДС в замяна на запазване на социалистическото правителство на Луканов.

 

„Хиляди неща не се знаят за Петър Младенов. Самият автор на книгата признава, че в нея са описани само една трета от нещата. Той обаче беше голям родолюбец, велик дипломат. Ако беше жив щяхме да си говорим за това, което се случва днес – перестройка. Аз я чакам все още да приключи”, каза митичният генерал Любен Гоцев, спряган за някогашният лидер на кръга "Монтерей", цитиран от bTV.

 

По думите на генерала, последна среща с Младенов той не е имал, защото никой не е очаквал смъртта му.

 

„Ще го запомня като човек, който се отнасяше с характерното за знаещия човек отношение към всичко, което се случва в света. Репликата за танковете му е наложено клише. Той е първият президент на България, нищо, че е избран от парламента, президентската институция започва от него”, каза на свой ред бившият лидер на БСП Михаил Миков.  

  

Сред присъстващите на премиерата на книгата за покойния президент (председател) на България Петър Младенов бяха представители на бившия и сегашния политически елит, както и други високопоставени лица от различни сфери на живота. Книгата "Цялата истина" е дело на известния журналист Пенчо Ковачев и бе очаквана с огромен интерес.