Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Плевнелиев се среща с Патриотите и БДЦ-Народен съюз

Според КС президентът може да състави служебен кабинет, но не и да разпусне парламента и насрочи извънредни избори

Президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с представителите на Патриотичния фронт и на Български демократичен център-Народен съюз в рамките на политическите консултации с парламентарно представените партии за излизане на правителствената криза.

Президентът търси вариант за съставяне на правителство в този парламент, включително програмен кабинет, или правителство с широка политическа подкрепа, съобщава БНР. Възможно ли е това да се случи, Росен Плевнелиев ще обсъжда днес с Патриотите и с Българския демократичен център. Потенциални дати за предсрочни избори и работата на парламента преди евентуалното му разпускане, са другите теми на политическите консултаци.

За 24 ноември (четвъртък) са предвидени консултациите на държавния глава с парламентарните групи на АБВ и „Атака“.

От ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторския блок, вече потвърдиха, че нямат намерение да формират нов кабинет в този парламент, както и да участват с министри в евентуално служебно правителство.

Вчера стана ясно, че онституционният съд (КС) отказа да се произнесе по искането на държавния глава за тълкуване дали в последните три месеца от мандата си може да насрочи нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание. Според съда питането е недопустимо, защото разпоредбите на Конституцията са ясни и в момента президентът може да състави служебен кабинет, но не и да разпусне парламента и насрочи извънредни избори.