Очаква ли се скок в цената на туристическата услуга по морето?

Очаква ли се скок в цената на туристическата услуга по морето?

От туристическия бранш очакват предстоящия летен сезон да бъде по-добър от миналогодишния. Оптимистичните прогнози са че, през лятото ще бъдат реализирани приблизително същия брой нощувки, както през много силния сезон 2019, преди пандемията от ковид. Ръст на туристи по родното Черноморие ще има от Централна Европа, Полша и Румъния. В сектора правят опит да се привлекат и пазари, които загубихме през последните години.

Хотелиерите споделиха, че цената на предлаганата туристическа услуга няма да се повишава драстично, въпреки инфлацията и скъпата електрическа енергия.

"Затова се мъчим да контролираме колкото може разходите си и в същото време да не страда услугата. Най-големият ни разход са енергоносителите. Ние не знаем следващото ни зареждане с нафта на каква цена ще бъде. И за електричеството, и въобще", коментира пред БНТ хотелиерът Стела Деянова.

От бранша очакват гостите предимно от България, Румъния и Полша, но ще има туристи и от други страни.

Очакванията са това лято британските туристи да се завърнат по българското Черноморие. Според предварителните данни ръстът им ще е с близо 70%, спрямо миналия сезон. Освен войната в Украйна, от бранша ще се сблъскат и с други проблеми, които могат да доведат до отлив на туристи.

От бранша се надяват туристическата рекламата на България да помогне за привличането на туристи. Надеждите на хотелиерите са за спокойна обстановка през лятото и да няма инциденти, които да навредят на сезона.

 

  • Изригването на Етна наложи временното затваряне на летището в Катания, което блокира всички полети. ...