Туристическият наплив кара популярни дестинации в Европа да вдигат таксите

Броят на туристите в Европа се увеличава постоянно след края на пандемията и през това лято се очаква значително да надхвърли предпандемичните нива. Резервациите за полети с нискотарифни авиокомпании на Стария континент се увеличават с по 10% годишно от 2010 г. насам. През 2019 г. са осъществени 500 милиона, а през тази година броят им може да надхвърли 800 милиона, посочват анализатори на авиационната индустрия, предава Инвестор.БГ. 

Най-големите онлайн платформи за резервации на нощувки в хотели, апартаменти или къщи, като Booking, Expedia Group, TripAdvisor  и Airbnb, отчитат рязко нарастване на броя на своите клиенти.

Туристите, които посещават някои от най-известните градове в Европа, са много повече от местните жители.

По-високи такси или повече туристи?

На този фон местните власти в редица популярни европейски дестинации - от Париж и Венеция до Амстердам и Атина, се опитват да въведат мерки, с които да ограничат неудобствата за жителите им, създавани от туристическия наплив.

Те обаче са принудени да намерят баланс, така че да не отблъснат туристите, които са важен източник на приходи, а благодарение на тях съществуват немалко работни места.

Въпреки това в редица популярни дестинации вече повишават туристическите такси или въвеждат заплащане за достъпа до някои забележителности. 

Пример за това е храмът "Света София" в турския мегаполис Истанбул. От януари чужденците, които желаят да го посетят, трябва да плащат входна такса в размер на 25 евро.

Във Венеция от тази пролет се въвежда такса "вход" за туристите, които посещават историческата част на прочутия италиански град, без да преспиват. Мярката влиза в сила от 25 април. До 14 юли, когато продължава т. нар. "пилотна фаза", тя ще бъде прилагана през уикендите с изключение на началото на юни.

Желаещите да посетят Венеция между 08:30 ч. и 16:00 ч. местно време ще трябва да заплатят 5 евро и да получат QR код. Той ще бъде проверяван на специални входни пунктове в града, през които туристите ще имат право да влизат в историческата част на града.

Мярката има за цел да регулира наплива на туристи в града по време на празничните дни през пролетта, както и през летните уикенди, съобщиха по-рано представители на местната власт.

От своя страна, властите в Париж почти устроиха туристическата такса, която се заплаща при престой в хотел или в друго място за настаняване. Тя варира между 0,25 евро и 14,95 евро. Таксите се различават в зависимост от категорията на местата за настаняване и от района, в който се намират.

Властите в друга притегателна европейска дестинация за туристите - нидерландският град Амстердам, ограничиха с 30 на сто броя на лицензите, които собствениците на заведения за хранене и развлечения трябва да притежават, за да могат да работят.

Членовете на градския съвет решиха терминалът за круизни кораби да бъде преместен извън историческия център на Амстердам. Това е поредната мярка за ограничаване на наплива от туристи, задръстващи тесните, павирани улици на града, посочва AP.

Същевременно местните власти повишиха туристическия данък в Амстердам от 7 на сто на 12,5 на сто от стойността на нощувката. Това е най-високата ставка на туристическата такса в цяла Европа, отбелязва британското издание Guardian.

  • Изригването на Етна наложи временното затваряне на летището в Катания, което блокира всички полети. ...