Глоби за болниците с ниски заплати и голяма разлика в заплащането

Глоби за болниците с ниски заплати и голяма разлика в заплащането

Болниците, които не осигурят на персонала си заложените в Колективния трудов договор (КТД) минимални основни възнаграждения от 1500 лв. за сестрите и 2100 лева за лекарите, ще търпят глоби. Санкции са предвидени и за лечебните заведения с твърде голяма ножица в заплатите на служителите. Това предвижда проектът за анекс към Националния рамков договор (НРД), който Българският лекарски съюз и Здравната каса предстои да подпишат. Това е пореден опит за намаляване ножицата в заплатите на медиците в последните години, съобщава Медиапул. През миналата година при подписването на НРД вече беше дадена отсрочка на болниците да достигнат възнагражденията, заложени в КТД.

Според проекта за анекс към НРД ако болница не изпълни задължението си да приведе заплатите в нормите на КТД, то Здравната каса ще ѝ наложи финансова неустойка в размер от 200 до 500 лв. за всеки отделен случай. За повторно нарушение глобата е размер от 500 до 1 000 лв. за всеки отделен случай.

Санкции са предвидени и в случаите, когато ножицата в заплатите на персонала на една болница е твърде голяма. В НРД вече залегна текст, според който съотношението между максималното и минималното брутно трудово възнаграждение на медицинските специалисти в болниците не може да е повече от 10 към 1, но досега за неизпълнението му нямаше санкции.

Това означава, че ако максималната заплата в болницата е 30 000 лева, то минималната не може да е под 3000 лв. Практика сега е директори на болници, които са и действащи лекари, както и някои шефове на клиники, да получават възнаграждения от порядъка на десетки хиляди левове месечно, докато редовите лекари и сестри да са с минимални доходи.

За такава прекомерна ножица в заплатите занапред болниците ще бъдат глобявани от 3 000 до 5 000 лв. при първо нарушение и от 8 000 до 15 000 лв. за всяко следващо нарушение.

По данни на Министерството на здравеопазването от юни миналата година само 26 от 181 държавни и общински болници напълно са достигнали заплатите от КТД

Общинските болници, достигнали заложените в КТД заплати, са тези в Бургас, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Габрово, Карлово, Берковица, Бяла, Мадан, Девин, Враца, Костенец и др.

 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...