Лекари обучиха персонала на автогара “Юг” да борави с дефибрилатор

Лекари обучиха персонала на автогара “Юг” да борави с дефибрилатор

Сдружение “Младите лекари” обучи персонала на автогара “Юг” как да борави с автоматичен дефибрилатор, съобщават от сдружението.

Д-р Марин Николаев и д-р Димитър Градев, специализанти по кардиология, д-р Георги Георгиев, специализант по реанимация) представиха особеностите при използване на автоматичната животоспасяваща система - дефибрилатор.

Преди няколко седмици по инициатива на ротарианското движение Ротаракт клуб Бургас-Приморие се монтира дефибрилатор във фоайето на автобусния терминал, където през лятото минават хиляди туристи. Идеята е при спешен случай да се помогне незабавно. Загубата на ценно време може да струва човешки живот. Подобен пример се прилага на много места в Европа.

Какво е дефибрилатор и защо се използва?

Ако сърцето на човек е спряло или не бие правилно, позвънете на тел. 112. През това време дефибрилаторът може да се използва за подаване на електрически импулси към

сърцето, при опит да се спаси човешки живот, съветват лекарите и допълват, че всеки може да използва дефибрилатор.

За пръв път дефибрилатори са демонстрирани през 1899 г. от Жан-Луи Прево и Фредерик Батели, физиолози от Женевския университет в Швейцария. Те откриват, че малки токови удари могат да индуцират вентрикуларна фибрилация при кучета и че използването на по-големи заряди може да обърне състоянието на пациента.

 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...