Хеликоптерът за спешна медицинска помощ с първи тренировъчен полет

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ с първи тренировъчен полет

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух ще направи първи тренировъчен полет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията (МТСП).

На първата тренировъчна HEMS мисия на авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД ще присъстват транспортният министър в оставка Георги Гвоздейков, изпълнителният директор на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Димитър Петков и лекари от лечебното заведение. 

Планирано е в 11:00 часа хеликоптерът да излети от авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) и да кацне на болничното вертолетно летище на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Св. Екатерина“, след което да се върне обратно в базата. Предвижда се да бъдат разиграни няколко сценария, свързани с аварийни ситуации и изпълнение на спасителна мисия.

Демонстрационният полет с хеликоптера за спешна медицинска помощ първоначално бе планиран за 15 март. Полетът беше отложен за днес заради националния траур в памет на патриарх Неофит. 

Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) пристигна в България на 1 февруари.

През първата една година хеликоптерът следва да лети само по светло, или 30 мин. преди изгрев и 30 мин. след залез, съгласно изискването на Европейския регламент за авиационна дейност.

До края на годината България трябва да получи още два медицински хеликоптера. 

Машините ще се използват при донорска ситуация, при транспортиране на екипи от национални или републикански консултанти за съответните лечебни заведения в страната, транспортиране при спешни състояния на кръвни продукти и др.

Хеликоптерът няма да може да се използва от Планинската спасителна служба за търсене, издирване и спасяване. Но когато трябва да се транспортира пострадал в планината, машината ще може да изпълнява тези дейности.

 

 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...