Абитуриенти дадоха старт на акция за колективно даряване на кръв

Абитуриенти дадоха старт на акция за колективно даряване на кръв

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас. Традиционната акция на УМБАЛ-Бургас, предназначена за абитуриенти, регистрира близо 50 дарители. Първи в тазгодишната инициатива "Това не си го правил" са учениците от Професионалната гимназия  по механотехника и електроника. Училището е пример за отлична работа с мотивирането на младите хора да бъдат кръводарители, не само с разясняване, но и с личен пример. Днес учениците бяха придружавани от Анна Златанова - учител по електроника и дългогодишен дарител. Тя е дарявала кръв над 50 пъти и днес го направи отново, този път редом със своите ученици.
 
Заедно с тазгодишните абитуриенти беше и студентът Боримир Байчев. Той е завършил Механото миналата година и се е включил в акцията тогава. Желанието да бъде безвъзмезден донор и да помага на хората в нужда остава трайно и до днес Боримир е дарявал кръв вече три пъти. 
 
"Най-важният урок, който можем да преподадем на учениците е на първо място да бъдат хора. Удовлетворена съм, че чрез личния пример и с помощта на моите колеги в гимназията успяваме всяка година да мотивираме нашите деца да станат кръводарители", сподели Анна Златанова.
 
Кампанията продължава на 2 април, когато в нея ще се включат ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето". 

Инициативата, под мотото “Това не си го правил" на УМБАЛ -Бургас, се провежда за шеста поредна година и увлича все повече ученици.

Кръводаряването е разрешено след навършване на пълнолетие, затова болницата провокира зрелостниците да започнат своя живот като възрастни с този благороден жест.

Вече има училища, които не пропускат нито едно издание на "Това не си го правил" - там кръводаряването от завършващите е традиция, припомнят от УМБАЛ - Бургас.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 г. Един дарител може да спаси живота на трима души. Кампанията продължава на 2 април, когато в нея ще се включат ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето". 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...