Приложение ни помага да си намерим по-лесно лекарствата

Приложение ни помага да си намерим по-лесно лекарствата

Мобилното приложение "Намери своето лекарство" ще оказва помощ на хората, които не намират предписаните им лекарства в аптечната мрежа. Подаването на сигнала не изисква регистрация и става чрез попълването само на три полета като отнема около 20 секунди. Целта на приложението е да спести лутането, стреса и загубата на време за пациента и да му предостави информация къде най-близо до него може да закупи търсения продукт и дали изобщо го има на пазара.

Приложението е създадено и се поддържа в партньорство между Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), в която членуват едни от най-големите дистрибутори на пазара, които зареждат аптеките, и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ).

Пациентът трябва да попълни името на търсеното лекарство, населеното място и телефон за обратна връзка и да декларира съгласие, че подава данните си, за търсене на необходимото му лекарство. Телефонът се изисква, за да могат служителите на двете организации да се свържат с пациента и ако се налага да се доуточнят лекарствената форма на продукта, необходимото количество, вида на рецептата и други въпроси. След проучване на конкретния казус пациентът ще получи обратно телефонно обаждане в рамките на 48 часа къде най-близо до него може да открие лекарството си, ако изобщо го има в този момент на пазара. Боряна Маринкова, изпълнителен директор на БАРПТЛ, обясни, че обикновено отнема до 12 часа изясняването на един казус.

"Създадохме решение, което е най-удобно за пациента – в неговото мобилно устройство. Към момента работим с партньори от цялата страна – над 700 аптеки, както индивидуални, така и вериги. Това означава, че ако продуктът е наличен, ще можем да предоставим бързо информация за обектите, в които пациентът може да го открие. Разбира се, често пъти пациентите търсят продукти, които са дерегистрирани, неразрешени у нас или в недостиг поради временно преустановен внос. В тези случаи  ще информираме пациента, за да може максимално скоро да се консултира със своя лекар, каза Маринкова.

 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...