4-годишно дете е първият регистриран случай на морбили в България

4-годишно дете е първият регистриран случай на морбили в България

Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщава БНР. Случаят е от София и е потвърден в края на миналата седмица в Националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола към НЦЗПБ.

Четиригодишно дете е първият доказан случай на морбили, уточни пред Zdrave.net доц. Стефка Крумова, ръководител на референтната лаборатория. По думите й детето е в добро състояние, не е хоспитализирано и се възстановява в домашни условия. Насочено е за изследване в лабораторията след лекарски преглед поради клиничната симптоматика, която е била налице. Има данни, че е било имунизирано с една доза от ваксината.

Доц. Крумова бе категорична, че в страната постоянно се осъществява надзор за морбили и през последните месеци той е засилен заради обявената епидемия в съседна Румъния.

Междувременно от Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че започват кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола.

Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекция от  8.30 до 17.00 часа в делничните дни.

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...