Проф.: Кантарджиев: Огнищата на коклюш са заради занемарена реваксинация

Проф.: Кантарджиев: Огнищата на коклюш са заради занемарена реваксинация

Все по-малко вирусни инфекции ще има след затоплянето на времето. В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, много по-малко са засегнати подрастващите. При хората в зряла възраст и при възрастните случаите на вирусни инфекции са много малко.

Това поясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В момента обаче имаме много огнища на коклюш, които се дължат на занемарената реваксинация. Коклюшът е заболяването, което се предава много лесно – един кашлящ може да зарази 17 неваксинирани. Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и движение на коклюша. Най-голямата опасност е за новородените до първата ваксина, за които коклюшът може да е фатален. Затова всички възрастни около детето трябва се ваксинират за коклюш“, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни и симптомите на коклюша, по които да бъде разпознаван. „Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен характер от 10 до 30 пристъпа на ден, или е съпроводена с повръщане, или има кръвоизлив от носа, трябва да се мисли за коклюш“, каза проф. Кантарджиев.

По отношение на алергиите той каза, че е важен календарът на полените, тъй като сега е бурният цъфтеж на цветята и овощните дървета. Най-тежките алергии обаче започват около 24 май, когато е цъфтежът на житните растения. „Тази година обаче пролетта дойде по-рано, затова и масово алергиите ще се проявят в началото на май“, каза проф. Кантарджиев.

Бившият директор на НЦЗПБ коментира и темата с кърлежите, като заяви, че „в момента се допуска безгрижие към здравето на народа и гражданите в София много не виждат пръскане и косене, когато е сухо. Сега ще започнат да пръскат като завали дъжд, а тогава то е неефективно“.

По думите на проф. Кантарджиев резултатът от ухапванията от кърлежи сега ще се види през лятото по броя на случаите на Лаймска болест.

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...