От септември ни уведомяват електронно за профилактични прегледи

От септември ни уведомяват електронно за профилактични прегледи

От началото на септември ще стартира нов модул в НЗИС, наречен „Дългосрочна грижа“. Модулът ще включва информация какво се полага на пациента като профилактични прегледи за съответната година, какви дейности и изследвания са включени в тях, както и ваксините, включително и за деца. Това съобщи техническият директор на „Информационно обслужване“ Борис Костадинов.

Всяко здравноосигурено лице ще получи уведомяване за полагаемите му се прегледи, след като активира мобилното си приложение Е-здраве чрез квалифициран електронен подпис или чрез сдвояване в някой от офисите на „Информационно обслужване“, РЗОК или РЗИ. Единственото изискване е гражданинът да носи документ за самоличност (лична карта) и да подаде заявление на гише в някой от упоменатите офиси. Костадинов уточни, че служителят ще генерира еднократен QR-код, за да бъде активирано досието на мобилния телефон, и второ посещение няма да се налага.

Костадинов съобщи, че от стартирането на НЗИС през декември 2020 г. до юли 2024 г. в системата са направени 345 млн. дигитални записи, от които 53 млн. е-рецепти, 54 млн. направления, 96 млн. прегледи, 4 млн. хоспитализации, 3 млн. дигитални прегледи.

И. д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров заяви, че осигуряването на достъп на пациента до цялата здравна информация в досието му гарантира и контрола върху всички извършени дейности, защото „пациентът е най-добрият контрольор“.

„Каквото зависи от нас ще го направим, така че този достъп да е най-пълен и всеобхватен. Сигурен съм, че пациентът ще започне да се интересува какви данни се включват в неговото досие. От началото на годината са получени десетки сигнали срещу лечебни заведения. Ще включим и ИАМН на базата на споразумение, което подписахме с тях. Всеки сигнал се проверява“, каза още проф. Мавров.

Той допълни, че от началото на 2023 г. досега са прекратени договорите на не по-малко от 10 лечебни заведения за болнична помощ по не по-малко от 20 клинични пътеки.

„България се нарежда в челните места по електронизация в Европа. Всеки пациент ще има достъп до личните си данни. Миналата година профилактичните прегледи бяха с 30% обхват, докато тази година е отчетен по-голям интерес към тях и от страна на здравноосигурените лица, и на общопрактикуващите лекари“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Петко Стефановски.

Обхватът на профилактичните прегледи към момента е 53-55%, а в есенните месеци се очаква ръст.

 
  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...