"Райският газ" няма да бъде обявен за наркотик

"Райският газ" няма да бъде обявен за наркотик

С 68 гласа „за“, 31 гласа „против“ и 65 „въздържал се“ народните представители отхвърлиха проекта на решение на БСП, с което се предлагаше „райският газ“ да бъде включен в списъка наркотичните вещества.

Депутатът от БСП Иван Ченчев подробно описа вредите, които диазотния оксид нанася на човешкия организъм. „Включването в списъка с наркотични вещества ще гарантира контрола върху неговата употреба. В становищата на МЗ и МВР е записано, че райският газ не е наркотик, но не се знае какво има в балоните. В някои държави обаче той е посочен като наркотично вещество и не е лошо в България да се случи същото“, каза той.

Независимият народен представител Калоян Методиев заяви, че палиативните мерки у нас не работят и вече говорим за епидемия на този бизнес сред децата. „Докато това вещество не влезе в списъка на наркотичните вещества и прекурсорите, оправия няма и проблемът е в контрола“, подкрепи тезата  Даниел Петров от „Възраждане“.

„Всички тук се обединяваме около мнението, че употребата на „райски газ“ добива ендемични размери не само за нашата страна, а и за Европа, но няма как да включим едно вещество в даден списък, когато то не отговаря на критериите да бъде вписано. Великобритания е включила веществото в списъка на вредните, а не на наркотичните вещества. Няма как народните представители да измислят, че „райският газ“ е наркотик, след като той не е“, каза д-р Ивайло Митковски от ПП-ДБ. Той предложи да се приеме диазотният оксид да бъде разрешен за употреба само в лечебни заведения, за да може да се гарантира контролът върху него.

Депутатът от ИТН проф. Андрей Чорбанов отбеляза, че райският газ се състои от два основни елемента – азот и кислород, които се съдържат и в състава на въздуха, който дишаме. „Това, че те са контролирани субстанции и с особен режим на работа и трябва да бъдат в такъв списък, не може да е предпоставка ние официално да обявим, че кислородът и азотът са токсични, както не можем да го обявим и за „райския газ“, независимо че той трябва да бъде контролирана субстанция. „Райският газ“ не може да бъде вписан като наркотик, защото не е“, каза той.

„Включването на „райския газ“ в списъка с наркотичните вещества няма да доведе до никакви последствия, няма да реши проблема и няма европейска държава, в която „райският газ“ да е наркотик“, каза и народният представител от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Той цитира и европейски регламент, според който диазотния оксид не е наркотик.

В края на юли депутатите решиха почти единодушно „райският газ“ да бъде забранен за употреба извън хранителната индустрия и за медицински цели.

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...