Нова донорска ситуация даде шанс на трима души за по-пълноценен живот

Нова донорска ситуация даде шанс на трима души за по-пълноценен живот

Трима души получиха шанс за втори живот, след като близките на 43-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи, съобщават от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Донорската ситуация бе реализирана от екип на УМБАЛ ,,Проф. Д-р Стоян Киркович” АД - гр. Стара Загора, с координатор д-р Георги Арабаджиев.

В резултат на това 40-годишна жена получава шанс за живот, след като екип на Военномедицинска академия, ръководен от проф. Ивелин Такоров, извършва поредната успешна чернодробна трансплантация. 

"Операцията продължи стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентката се намира в добро състояние, контактна и адекватна", коментират от ВМА.

Това е седмата трансплантация във ВМА от началото на 2024 година.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна признателност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са взели това тежко, но животоспасяващо решение. Благодарности към ИА „Медицински надзор“, лекарите от УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович” и органите на МВР за добрата организация при извършване на експлантационния процес.

В УМБАЛ „Александровска“ два медицински екипа от Клиниката по урология с ръководители проф. д-р Маринчо Георгиев и проф. д-р Красимир Янев трансплантираха бъбреци на двама мъже на 35 и 39 години. Единият реципиент е на 35 години от Разградска област, на диализно лечение от 2019 г. Другият пациент е на 39 години от гр. София, на диализно лечение от декември 2023 г. След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата, допълват от УМБАЛ „Александровска“.

Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

По медицински причини други органи не са трансплантирани.

По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите.

Министерството на здравеопазването  и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения.

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...