Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Защо много лондонски пъбове се казват King's Head?

 

Много пъбове в Лондон носят името King’s Head (Кралската глава). Други пък се казват Queen’s Head (главата на кралицата). Знаете ли защо?

 

Според Обществото на съдържателите на пъбове и гостилници (The Inn Sign Society) произходът на наименованието King’s Head се свързва с крал Хенри VIII. Преди религиозната промяна, която крал Хенри VIII въвежда в Англия, преминавайки от католицизъм към протестанство, много пъбове се наричали Pope's Head (Главата на папата). За да покажат преданността си към краля, собствениците започнали вместо да кръщават пъбовете на папата, да ги кръщават на краля.

 

Тази версия се подкрепя и от факта, че в миналато при война кралят набирал своите войници из страната. Мъжете, които се записвали в армията, правили това не във военни окръжия, а в пъбовете. Най-често за това били избирани пъбове King's Head (с главата на краля).

King's Head може да бъде и шега, популярна сред моряците през 17 век - тогава те използвали думата Head вместо думата за тоалетна - един вид, място, където всеки мъжага може да се облекчи – разбирай, пийне.

 

Тъй като собствениците имали навик да назовават пъбове си на кралицата или краля, които управляват в момента, може да си обясним защо в Лондон има повече пъбове King’s Head, отколкото Queen’s Head. На английския, а впоследствие - британския престол, има повече крале, отколкото кралици.

 

Важно е да се има предвид, че в миналото повечето хора не са можели да четат, затова знакът на определено място е имал повече значение, отколкото какво пише. Знакът с главата на краля с корона на него е бил ясен за всеки. Подобно, в днешно време знаците за тоалетна или аптека, например, се разбират от всички, включително чужденци.

 

Според изследване на вестник Дейли Мейл, най-популярното име за английски пъб е Red Lion (Червения лъв). Червените лъвовете също са и най-често срещаните животни в семейните гербове и емблеми. Ако пъб по света се казва Red Lion, вероятността да е английски, е огромна.