Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Снимка на прегърнати пингвини, загубили партньорите си, спечели световна награда

През 2019 г. Тобиас Баумгаертнер успява да заснеме романтичен кадър на два пингвина, загубили партньорите си, които прегърнати гледат нощните светлини на Мелбърн, Австралия. 

Фотографът споделя снимката в Инстаграм профила си в началото на COVID-19 пандемията през март 2020 г., за да повдигне духа и настроението на хората в трудните и несигурни времена, като кадърът бързо става вайръл, събирайки хиляди харесвания, коментари и споделяния, пише ladyzone.bg. 

Така че е напълно естествено снимката на Баумгаертнер, която беше сред финалистите за наградата на общността на Ocean Photography Awards през 2020 г., да спечели отличието при публичния вот.

По-светлият пингвин е възрастна женска, чийто партньор е починал през миналата година, а по-тъмният пингвин е по-млад мъжки, загубил половинката си преди две години. Биолозите са ги последвали и наблюдавали, докато се срещат всяка вечер, за да се утешат с прегръдка и да се любуват с часове на нощните светлини на Мелбърн, които съзерцават заедно.

"Тази снимка се превърна в символ на сплотеност и любов. Времената все още не са лесни за много от нас. Истински късметлии са тези, които по време на такива времена, могат да бъдат с човека и хората, които най-много обичат", казва германският фотограф.

Той прекарва три нощи в колонията на пингвините в Сейнт Килда с надеждата да заснеме уникалния кадър. Въпреки че условията са трудни и той не може да използва никакво осветление, търпението му най-накрая се отплаща, когато успява да заснеме романтичния кадър на двата пингвина, които се утешават един друг. 

"Обърнаха се към мен и ми казаха, че бялата е възрастна женска, която е загубила партньора си, както и по-младият мъжки отляво", казва Баумгаертнер. "Оттогава те се срещат редовно, като се утешават и стоят заедно часове наред, наблюдавайки танцуващите светлини на отсрещния град."

"Начинът, по който тези две птици се грижат един за друг, се открояваше от останалите в цялата колония", споделя той. "Докато всички останали пингвини спяха или тичаха наоколо, тези двамата сякаш просто стояха там и се наслаждаваха на всяка секунда, която имаха заедно, прегръщайки се един за друг с крилете си, говорейки си пингвински неща."