Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

НАСА публикува цветни снимки от МАРС

NASA публикува цветни снимки, изпратени от апарата „Пърсивирънс“, който започна мисията си Марс. Една от тях е заснета няколко секунди преди кацането му на Червената планета.

По думите на главния инженер на проекта Адам Стелснър, изображението ще влезе в историята на космическите проучванияТо е заснето от спускаемия модул "Атлас V", който осъществи кацането на апарата върху марсианската повърхност.

Снимката е скрийншот от видео, изпратено от "Пърсивирънс" заедно с други данни, включително техническа информация за състоянието на апаратурата - те показват, че всички системи работят нормално.

Другите снимки са направени от самия марсоход - вече на повърхността на Червената планета.

Той кацна на 18 февруари в района на кратера Джезеро след 7-месечен полет. Ракетата-носител "Атлас V" беше изстреляна през юли 2020 г. от космическия полигон "Кейп Канаверал" във Флорида.

Мисията на "Пърсивирънс" е да търси следи от живот и да изследва доколко на Марс има условия за живот. Тя е част от по-мащабен план на NASA за пилотиран полет до Марс, който да отведе там първите посланици на Земята през 2035-2040 г. Плановете са те да останат на Червената планета до края на живота си.