Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Камено си иска РПУ-то, заради липсата му общината станала маршрут на нелегалните мигранти

Камено се превърна в нов основен маршрут за мигрантския трафик. Нелегални бежанци преминават в параден ход през общината, а т.нар. "специализирани операции" за задържането им са оставени в ръцете на кметовете на населените места в региона и обикновените хора, коментира пред Дарик кметът на Камено Жельо Вардунски.

Набезите, казва той, вече са ежедневие. "В Камено никога досега не е имало мигранти. До преди два месеца. Сега даже и по магазините ходят, по улиците, по деретата, по нивите в Трояново, в Желязово…. Казват, че са мароканци, сирийци. Но ние не можем да се разберем с тях. Полицията си направиха КПП горе, но те основно се залавят от обикновени хора- граждани, земеделци, от кметовете в региона. Събираме ги на групи, обаждаме се на тел.112 и ги предаваме, но това си е ежедневие“, заяви кметът на Камено. В момента, подчерта той, има масова психоза. „Да шумне нещо и хората започват да звънят на мен, на кметовете, защото те ни чувстват по близки от полицията. Това са възрастни и самотни хора“, поясни Вардунски.

Според него, тази тревожна тенденция се наблюдава сред закриването на полицейското управление в Камено през юни т.г. със заповед на тогавашното ръководство на МВР и преструктурирането му в полицейски участък. „Мислите ли, че тези мигранти и каналджиите нямат информация, че присъствието на полицията в нашата община е по-малко. И случайно станахме маршрут… Престъпността надига глава. Освен това, започнаха битови кражби, които бяха елиминирани по-рано. Не виждам смисъла на тази реформа, какво спести полицията, какво икономиса- двама заместник началници и половин чистачка. Аз разбирам да правиш реформа, на нещо което не работи. Но ако думата реформа, означава да развалим нещо работещо, това означава, че български език не знам“.

Община Камено обжалва заповедта на МВР пред Административния съд в Бургас. Но магистратите отхвърлиха претенциите на местната власт. „Бургаският административен съд казва, че ние не сме заинтересована страна. А жалбата е подадена от кмета на Общината, кметски наместници, директори на училища, на детски градини и директора на социалния дом. Ако ние не сме заинтересована страна във връзка със закриването на полицейското управление, аз не виждам кой може да е заинтересована страна“. Местната власт обжалва съдебното решение, а искането е да бъде върнато полицейското управление.