С мащабна манифестация Камено издига делото на Солунските братя

Патриархът на българската литература ще оживее на финала на шествието на поколенията в Камено. Денят на светите братя Кирил и Методий 24 май ще бъде отбелязан с грандиозна манифестация. Фанфари, ярки символи на словото, стихове и песни ще озвучат улиците на града навръх националния празник.

Зад инициативата на кмета на общината Жельо Вардунски, застават жители от всички поколения, които обединени от стойността на българската азбука, просвета и култура ще направят заедно парадна обиколка.

Целта е със 172-та годишнина от първото отбелязване на празника да се възроди красивата традиция на тържественост и почит към делото на равноапостолите, съобщават от общината.

Актьори ще пресъздадат лицата на български възрожденци. А лозунг на шествието ще бъде – сплотеност между поколенията, издигане на духовността и на книжовността.

Просветители, културни дейци и общественици ще бъдат част от родолюбивата инициатива.

В манифестацията ще се включат и радетелите на българския автентичен дух от Танцов ансамбъл „Здравец“ с 35-годишна история и възпитаниците на училището със 150-годишна история - СУ „Христо Ботев“.

На финала на грандиозното шествие се очаква на голямата сцена на площада пред сградата на Общината да бъде пресъздаден образа на патриарха на българската литература. Това ще бъде и финалната спирка за шествието.

Община Камено приканва всеки гражданин и жител на съставните селища, да стане част от мащабното събитие – в подкрепа на просветено бъдеще и с уважение към достойнството на миналото.

 

  • В Камено побързаха да украсят града с празнична първомартенска премяна. От днес с цветовете на Баба...
  • Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1927“ – Камено се върна с две...
  •   Новият стар кмет на Камено Жельо Вардунски спечели с 74.16 % своя трети мандат на местните избори...