С наричания за здраве, кръшни хора и конкурси Камено празнува Трифон Зарезан

С наричания за здраве, кръшни хора и конкурси Камено празнува Трифон Зарезан

След зарязването на лозята за поредна година жители и гости на града се събраха заедно на площада, да отпразнуват народния празник Трифон Зарезан, да се хванат на кръшното хоро, да вдигнат наздравици, и да се насладят на надпреварата за „Най- добро домашно вино“.

„Днес е хубаво да провокираме младите хора и те също да се включат в честването на народните ритуали и празници, а старите да предадат майсторството по производство на хубаво домашно вино. Радвам се, че виждам тук и млади хора. Пожелавам на всички жители на общината да бъдат все така сплотени, да продължават да ценят и почитат традициите, както и винаги да празнуват заедно, като една здрава и силна общност. Честит Трифон Зарезан!“ - каза кметът Вардунски в приветствието си към присъстващите на честването.

В конкурса взеха участие местни производители от Камено, с.Трояново и с.Винарско. Оценката на пробите бе осъществена от експертната дегустационна комисия в състав от опитния и дългогодишен ресторантьор - Юлиан Кулев и сомелиерът и съучредител на винарна „Братанови“, Даниел Братанов.

Общo 9 винопроизводители от общината представиха вината си. Надпреварата в конкурса беше оспорвана, защото вината бяха с отлично качество, невероятни вкусове и създадоха истинска наслада за сетивата на журито и дегустаторите.

Първото място бе присъдено на Атанас Апостолов, който участва в конкурса с вино „Юни блан ”. Второ място зае Петър Неделчев с домашно произведено червено вино, а на трета позиция бе класиран Петър Джумерски с вино „Мерло и „Мавруд”.

В заключение комисията, която не за пръв път оценя пробите в Камено подчертаха, че белите вина са „най-капризни при производството”, а червените ни вина са едни от най-силните и конкурентни в региона. Всички участници в конкурса получиха грамоти и предметни награди от кмета Жельо Вардунски.

В празника на любовта и виното за доброто настроение на гостите и на своите съграждани се погрижиха Народният оркестър към НЧ „Просвета-1927“ и СНЦ „Каменовски традиции“.

 

  • В Камено побързаха да украсят града с празнична първомартенска премяна. От днес с цветовете на Баба...
  • Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1927“ – Камено се върна с две...
  •   Новият стар кмет на Камено Жельо Вардунски спечели с 74.16 % своя трети мандат на местните избори...